antenne en basestation op het dak

Antenne op het dak, de 'dakhaas'

base station met antenne in het lab

Access point en antenne in het lab

Techniek & netwerklayout

Het netwerk maakt gebruik van WiFi (IEEE 802.11b en 802.11g) apparatuur, de standaard voor draadloos internet op dit moment. WiFi heeft een maximale snelheid van 54 Mbit. Voor een goede verbinding is een zichtlijn met het basisstation aan de andere kant vereist.

Het Waag Wireless Netwerk bestaat uit twee zogenaamde access points die op verschillende plaatsen in en op het gebouw zijn geplaatst. Deze basisstations of base stations zijn met kabels verbonden met een router, die toegang tot internet geeft (zie schema).

netwerk layout

Bij de Waag maken we gebruik van diverse base stations. Een van de base stations is in een waterdichte doos gebouwd en met een antenne op het dak van de Waag bevestigd (zie foto). Dit base station - genoemd 'dakhaas' - bestrijkt voornamelijk de randen van de Nieuwmarkt. Omdat het dak van de Waag grotendeels van zink is en dit materiaal het signaal tegenhoudt, geeft deze antenne geen ontvangst binnen het gebouw en dicht bij de Waag.

Het tweede base station staat op een centrale plek in het Zuidlab op de eerste verdieping van het gebouw (zie foto). Ook dit base station is van een externe antenne voorzien om het bereik te vergroten (we gebruiken flatpanel omni-directionele antennes van het merk 'Senao' die een goede spreiding van het signaal geven). Dit base station zorgt voor wireless ontvangst binnen het Waag gebouw en in de directe omgeving van het gebouw.